Stichting Jeugdbelangen, de Handelse Jeugd.

 

Geschiedenis van de Jeugd

De Jeugd is ‘in den beginne’ opgericht door een aantal paters. In 1958, dus dat is al even geleden! Er werden ook uniformen gedragen; beige broeken en groene hemden. Dit werd op den duur opgeheven omdat het te schools was, dit moest anders. Tóén werd het stichting Jeugdbelangen, onderdeel van een grotere jeugdbeweging, met het hoofdkwartier in Veghel. Inmiddels bestaat zo’n 90% hiervan al niet meer. 

Op feestdagen werden er films gedraaid. Die werden dan geleend van Huize Padua. Op zaterdagen werden er soms excursies geregeld, bijvoorbeeld naar Campina, naar de Sint Jan in Den Bosch, naar de markt, naar de bakker of naar de boer. En later was er ook een instuif, waar zelfs alcohol gedronken werd! Hier mocht iedereen komen, ook jongeren van buiten Handel. Maar omdat we het toch eigenlijk niet gepast vonden dat kinderen van 16 bij ons alcohol leerde drinken zijn we begin jaren 80 gestopt met het schenken van alcohol. 

De Jeugd begon in het toenmalige parochiehuis. Waar nu de supermarkt zit. Later toen de (oude) Bron gebouwd werd, hing daar een ‘hutje’ aan, dat was van de Jeugd zelf, maar was te klein. We mochten wat groters bouwen, maar dan moest het speelzaaltje wel multifunctioneel gebruikt kunnen worden. We verkochten het zaaltje voor 1 gulden! Een symbolisch bedrag waar we heel veel voor terug kregen. 

Ook de leiding werd opgeleid. Zij gingen elke maand naar een bijeenkomst in Gemert. Hier kregen ze cursussen in creatieve technieken. In het begin was er weinig leiding, daarom werden er ok mensen van buiten de vereniging gevraagd om mee op kamp te gaan.

 

Jeugdkamp

Rond 1953 ging de Jeugd voor het eerst op kamp. Een van de paters leek het een leuk idee om met de kinderen op vakantie te gaan. Hij had in de Biezenmortel eerder in het klooster gezeten dus hij wist wel een leuke bestemming; de Biezenmortel! Toen nog met 13 meiden en 16 jongens. Het jaar erna al 50, daarna 60 en daarna soms wel 80 kinderen. Na de Biezenmortel, Groesbeek, Drunen, Wijchen en Vierlingsbeek gingen we rond 1970 naar Geijsteren op kamp. Niet meteen op ons bekende kampterrein maar de meiden in de boerderij en de jongens in een legertent op het voetbalveld. We gingen op zondag verplicht naar de kerk en stonden elke ochtend om half 8 klaar voor onze tent. Veel dingen zijn veranderd, maar heel veel dingen zijn ook hetzelfde gebleven. Zoals de nieuwe leiding die in de beek wordt gegooid, (tot enkele jaren terug) de fietsclub die aardappels komt schillen en goed luisteren naar de boswachter.  Maar voor de rest gaan het er inmiddels toch wel wat anders aan toe…

Onberispelijke bronnen: Annie van Bree, Ad Bouw en Peter Geerts (2015)

 

De Jeugd nu!

Zo’n 80% van de basisschoolkinderen zijn lid van de Jeugd. Vanaf groep 3 kun je lid worden, en zelfs na groep 8 kun je lid blijven tot je 16e. Bij groep 9! En daarna kun je, als je wilt, meteen leiding worden. 

Maar voor die tijd kun je allemaal leuke dingen doen bij de Jeugd. Elke week met de jongens of meiden van je schoolklas 1,5 uur per week knutselen, spelletjes doen, koken en bakken of lekker naar buiten. 

Groep 3 en 4 gaan één keer per jaar een nachtje op ‘kamp’ in Bakel. Elk jaar weer een spannend avontuur. Waarvoor de leiding zich in allerlei outfits hijst en waar mooie decors voor geschilderd worden. Denk aan een avontuur met de Smurfen, Mexicanen, aliëns of piraten of op de Olympische spelen. We eten lekkere pannenkoeken, zitten bij een kampvuurtje en ‘s ochtends wordt de leiding wakker gemaakt met een kussengevecht!

Groep 5 t/m 8 gaan ook op kamp. De eerste week van de zomervakantie 6 dagen naar Geijsteren. De thema’s van deze kampen zijn naast de Prins der Bergkneuters het best bewaarde geheim van Handel. Deze hele week speelt zich een spannend verhaal af, we zijn eventjes niet in Nederland, maar het kampterrein wordt helemaal omgetoverd naar het desbetreffende thema. Het Gallische dorpje van Asterix en Obelix, het Parijs van de vier Musketiers, de Limburgse Peel van de Bokkenrijders of een Italiaans stadje waar een criminele maffia familie de baas is. Er gaat altijd wel wat mis, maar gelukkig zijn daar de kinderen om te helpen. En vanaf dan is het avontuur begonnen!

Na leuke spellen, avonden bij het kampvuur, gezellige tochten en lekker douchen (met grondwater!) is er na de discoavond een bloedstollende spooktocht.

Na groep 8 hebben we nog groep 9! Een groep van kinderen na de basisschool tot hun 16e. We doen hier elk jaar weer andere dingen, want in feite doen we hier wat de kinderen zelf willen, of zelf willen organiseren. Dit kan dus écht van alles zijn. En ook met deze groep gaan we elk jaar een weekendje weg. Van kruipen door Limburgse grotten tot een lange tocht op de step, het kan allemaal!

En heb jij het hele programma doorlopen? Nou, dan zou jij zomaar eens een hele goede leider kunnen worden! 

P.S. We hebben ook heel veel goede leiders die geen lid, of niet van groep 3 tot groep 9 lid zijn geweest.

 

De Jeugd 60 jaar?! Dat kan in de krant!

Hah! Dat treft! We kunnen ons de jubileumdag; Jeugdkamp in één dag natuurlijk nog als de dag van gister herinneren. Het Eindhovens Dagblad heeft er een stukje over geschreven, en dat lees je hieronder!

https://www.ed.nl/gemert-bakel/handelse-jeugd-verandert-maar-is-nog-altijd-te-porren-voor-jeugdkamp~a5fa5b15/

De foto's van deze dag vind je hier!

 

download.jpeg                        info@dejeugdhandel.nl || © 2024 De Jeugd Handel ||